Luptă în spirit să iți înalți spiritul!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

„Geaninei, cu dragoste și multă, multă credință că va lupta în spirit să iși înalțe spiritul.”

Cu dragoste, Mariana Didu,

Caracal, 10.02.2003

 

În urmă cu 18 ani și fix astăzi primeam acest mesaj pe o carte scrisă de iubita mea profesoară de limba română, Mariana Didu. Aveam 16 ani.

Am primit acest mesaj și l-am recitit de multe ori. La vârsta aceea nu am înțeles ce voia exact să spună profesoara mea dar măcar m-am străduit să o înțeleg și să percep subtilitatea din spatele unui mesaj aparent universal.

Am găsit de curând cartea în casa părinților mei. Am recitit mesajul și am intrat din nou în acceași buclă a întrebărilor din urmă cu 18 ani : „Ce ,,pana mea,, a vrut să spună profa asta in legătură cu mine?”

 

Mariana Didu ,, a pus ochii pe mine,, de când am intrat la liceu. Pe lângă faptul că preda limba și literatura română la Liceul Ioniță Asan din Caracal, profesoara mea era și este scriitoare. A publicat mai multe cărți în perioada în care mi-a fost profesoară. Când am cunoscut-o avea în jur de 34, 35 de ani.

Cu siguranță meseria de profesor nu îi aducea mari satisfacții sufletești și acum mă gândesc că poate ea își găsea împlinirea scriind.

Abia acum o înțeleg de ce pe lângă orele de gramatică, își aducea la cursuri cărțile și ne punea să citim din ele pentru ca apoi să interpretăm ce am citit. Pentru mine, această parte a orei era cea mai frumoasă. Pentru majoritatea colegilor mei era partea plictisitoare. Tocmai de accea simțeam că ma prefera pe mine și ca elev dar și pentru modul cum îi interpretam scrierile.

Îmi dădea o anumită carte, mă ridicam în picioare și imi sugera ce să citesc. Citeam… Apoi mă întreba: „Geanina, ce ai înțeles? Ce crezi că a vrut să spună autorul? Ce simți tu legat de acțiunea momentului?”

Abia așteptam întrebarea asta. Îmi aduc aminte și acum  că parcă aveam o ușoară presiune simțind că are așteptări de la mine. Mă și gândeam. Aia e, nu–i convine, eu asta am înțeles.

Terminam de citit, interpretam și așteptam ,,vedictul,,.

De cele mai multe ori era ,,de foarte bine,, atât pentru autor cât și pentru mine.

Restul clasei era aproape adormit sau cu gândul deja în altă parte, doar eu și profa eram în reverie. Eu, pentru că dădusem maximum, ea pentru că măcar un elev din 25 simțise și înțelesese ce voia să transmită.

Este doar o mică parte din influența pe care această profesoară a avut-o asupra mea.

 

„Geaninei, cu dragoste și multă, multă credință că va lupta în spirit să iși înalțe spiritul,,

Abia acum după 18 ani începe să facă sens pentru mine”.

 

Ce credință, ce luptă, ce înălțare, ce spirit?

 

Acesta este un mesaj pentru mine dar care ne cuprinde pe toți. Deci, este un mesaj universal valabil pentru toți pământenii.

Prin legea Dharmei (va rog studiați), fiecare suflet care a prins trup pe acest Pământ are un scop spiritual și un scop pământean.

Scopul spiritual este cel în care realizăm că pe lângă minte și corp avem un suflet. Adică suntem parte din Dumnezeu( Energia Mama, Univers, Tot ceea ce este, Creație) sau cum simte fiecare.

Scopul pământean este cel în care ne exprimăm unicitatea. Darurile noastre cu care am venit și pe care doar noi la rândul nostru le putem da mai departe. Doar noi.

E poate mai greu de înțeles, dar sunt sigură că fiecare în piept, în suflet, simte ceea ce vreau să spun.

Dacă nu ar exista grădinarii, iarba ar fi mai înaltă decât noi, dacă nu ar fi lucratorii de pe macara, nu am mai locui în apartamentul și zona noastră preferată, dacă nu ar mai fi conductorii de tren, piloții, stewardesele  nu am mai călători, dacă nu ar mai fi scriitorii sau filmele nu am mai experimenta și alte emoții ale sufletului. Și tot așa. Fiecare om aici e venit cu un scop. Și nu o spun eu, ci legea Dharmei.

 

 

Deci tu când ai realizat că ai venit aici cu un scop, următorul pas este să ,,lupți,, ca să îți înalți spiritul. Adică să te ,,arăți,, lumii. Iar lumea să nu te sperie. Lumea e formată din oameni ca tine. Care așteaptă ,,pe cel potrivit,, ca să îi ajute să rezolve ceva. Indiferent că este psihoterapeut, energetician, instalator, mecanic, jurnalist, actor, maseur, preot, șaman, om simplu, șef etc. Dar să îl întâlnească pe acel cineva cu har. Iar har in dex se traduce printre altele așa: ,,Însușire care face pe cineva vrednic de admirație,,.

Ce poate fi mai frumos și împlinitor decât să întâlnești pe cineva care îți trezește admirația? Ce poate fi mai frumos și împlinitor decât să întâlnești pe cineva care te ajută să îți realizezi planul?

Nimic în afară de tine insuți. Și ca tu însuți să fii așa pentru altcineva înseamnă că ai nevoie să: lupți în spirit ca să iți înalți spiritul.;)

Adică să nu te lași până nu îți găsești scopul care te împlinește. Și când l-ai găsit să îl arăți lumii. Pentru că lumea indiferent de cum o vezi tu acum (bună, rea), abia așteaptă să întâlnească un om dedicat muncii lui. Fiecare vrea la casa lui un muncitor care să fie corect și care să îi facă treaba impecabil, fiecare vrea să fie servit la restaurant după o zi de muncă istovitoare, fiecare vrea să bea un vin și să ia un taxi până acasă, fiecare vrea un psihoterapeut care să nu îi ia banii și să îl zăpacescă mai tare decât e, fiecare vrea un montaj care să îi trezească lacrimi de bucurie, un om care are har și care să înșiruiască niște imagini care să trezească emoție, fiecare vrea să se uite la un fim bun, fiecare vrea să întâlnescă un medic dedicat și implicat în meseria lui.

Vedeți cum suntem legați unii de alții? Depindem unii de alții și de aceea e nevoie ca noi să devenim cei pe care dorim să îi întâlnim in orice împrejurare. Dedicați și cu har.:)

 

Mariana Didu
Prof. Mariana Didu

 

 

 

 

 

Trimite-mi un mesaj